Partners meziročně rostli o 14 %

Společnosti Partners se v prvním pololetí roku 2017 velmi dařilo. Obrat společnosti meziročně vzrostl o 14 % ze 483 na 560 milionů korun. Tahouny růstu se staly hypotéky, jednorázové investice, stavební spoření, penzijní spoření a pojištění vozidel. Velmi pozitivní dopad mělo také rozložení provizí ze životního pojištění do více let, ke kterému se společnost v minulých letech rozhodla. Plán je dosáhnout letos rekordních tržeb blížících se 1,5 miliardě korun.

Sazby hypoték mírně vzrostly, další růst se zatím nečeká

Zájem o hypoteční úvěry v roce 2017 nadále rostl, a to i přes legislativní změny, které vedly ke zvýšení úrokových sazeb. Partners sjednali svým klientům celkem 5125 smluv v celkové hodnotě 10,7 miliardy korun. Oproti loňskému pololetí, kdy byly sjednány hypoteční úvěry za 7,8 miliardy korun, to představuje růst o více než třetinu, konkrétně o 37 %.

Tato skutečnost ukazuje, že ani regulace ze strany České národní banky významně neochladily hypoteční trh. „Ceny nemovitostí jsou sice velmi vysoké a stále rostou, ale ekonomice se daří, nezaměstnanost je nízká a dochází také k růstu mezd. I přes určité zvýšení úrokových sazeb, jsou úrokové sazby stále nízké a pohybují se kolem 2 % p. a. Poptávka po financování bydlení i nadále roste,“ konstatuje hypoteční analytička Partners Lucie Drásalová, která růst sazeb v blízké době nečeká. „Některé banky se snaží přes léto ještě držet sazby nad 80 % LTV velmi nízko, protože se blíží září, což je obchodně velmi silný měsíc,“ dodává Drásalová s tím, že vzhledem k legislativním změnám došlo také k růstu popularity úvěrů ze stavebního spoření.

Investicím kralovaly ty jednorázové

Na vzestupu je mezi klienty Partners také zájem o správu investic. Tahounem růstu byly jednorázové investice, které se zvýšily o více než dvě třetiny (o 69 %) na 656 milionů korun. „V prvním pololetí byla na finančních trzích pozitivní nálada – ne že bychom radili klientům, aby za každou cenu investovali jen proto, že trhy rostou, a protože jsou zrovna nízké úrokové sazby v bance. Ale je konjunktura, nízká nezaměstnanost, domácnostem se hromadí peníze na účtech a celkově roste finanční majetek nejrychleji za posledních 10 let… Investice do fondů jednoduše růst ‚musí‘. Navíc domácnosti jako celek mají stále výrazně konzervativnější portfolia v porovnání s vyspělými zeměmi a prostor pro růst dlouhodobých, tedy převážně akciových investic, tu je i do budoucna,“ říká Aleš Tůma, investiční analytik Partners.

Více peněz na penzi, přispívají i zaměstnavatelé

Skokový růst zaznamenala společnost Partners také v oblasti takzvaného „penzijka“. U doplňkového penzijního spoření vzrostly celkové příspěvky o 145 % na 6 milionů, u transformovaných fondů činila celková suma 4,5 milionu korun a vklady do penzijního připojištění zaznamenaly růst o 75 %. Růst počtu smluv v oblasti penzí podpořila centrála Partners servisní kampaní zaměřenou na sjednávání doplňkového penzijního spoření, navyšování spořených částek a především pro podporu převodu z neefektivních transformovaných fondů. Více začali lidem přispívat také zaměstnavatelé. „Důležitost rozumného plánování penze také soustavně zdůrazňujeme v médiích. Vláda v prvním pololetí zrušením růstu důchodového věku pohřbila další kus důchodové reformy, takže klienti si sami stále více uvědomují, že to budou muset nějak aktivně řešit,“ vysvětluje Tůma.

Životní pojištění: Roste obliba rizikového pojištění

U životního pojištění došlo k mírnému nárůstu produkce na 213 milionů korun, trh jako celek v tomto segmentu delší dobu spíše stagnuje či klesá. „Navyšoval se podíl rizikových životních pojistek na úkor investičního životního pojištění. To tvořilo přibližně 55 % celkové produkce Partners, rizikové pojištění se sjednávalo ve 45 % případů. V loňském roce to bylo přibližně 75 % versus 25 %,“ konstatuje analytik životního pojištění Partners Pavel Krejčík.

Lidé kupují více aut

Významný nárůst zaznamenala společnost také u pojištění vozidel, a to o celých 21 % na 37 milionů korun. Faktorů je několik: „Počet registrovaných nových osobních vozidel v ČR roste, za první pololetí nárůst činil téměř 9 %. Součástí pojištění nových vozidel je ve většině případů také havarijní pojištění.

Došlo také ke zvyšování základního pojistného u pojištění vozidel, protože nárůst pojistného v konfrontaci se stejným obdobím loňského roku činí 250 Kč na smlouvu,“ vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners, a doplňuje, že v oblasti pojištění majetku kopíroval vývoj trh a souvisel tak s nárůstem hypoték. Tahounem růstu neživotního pojištění v Partners jsou franšízové pobočky Partners market, které se zaměřují mimo jiné i právě na tento produktový segment. Podíl poboček na produkci neživotního pojištění v Partners je již poloviční.

Typy produktů

Pololetí 2016

Pololetí 2017

Růst

suma

smlouvy

suma

smlouvy

Obrat k 30. 6.

482 822 922,18 Kč

559 622 865,87 Kč

Hypotéky

7 774 244 302 Kč

10 672 093 731 Kč

Úvěry (bez stav. sp.)

873 226 453 Kč

906 930 535 Kč

Jednorázové investice do fondů

388 815 531 Kč

656 256 150 Kč

Pravidelné investice do fondů (cíl. částky)

4 470 932 264 Kč

4 887 389 416 Kč

Životní pojištění

210 478 154 Kč

212 757 091 Kč

Pojištění aut

30 331 273 Kč

36 826 527 Kč

Pojištění majetku

19 585 038 Kč

20 685 352 Kč

DPS

2 469 415 Kč

6 051 074 Kč

Penzijní připojištění

2 551 383 Kč

4 461 784 Kč

Cestovní pojištění

1 002 788 Kč

1 709 210 Kč

Tereza Píchalová, tisková mluvčí Partners, tereza.pichalova@partners.cz, tel. 603 173 254

Partners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělávání finančních poradců Partners.