Den finanční gramotnosti letos i na Slovensku

Projekt Den finanční gramotnosti, který finančně-poradenská společnost Partners spustila v loňském roce, se letos rozšířil i na Slovensko. Partners Group SK, jež u východních sousedů projekt zaštiťuje, se inspirovala českým projektem a zaměřila se na finanční vzdělávání obyvatelstva SR. Navázala tak na svoje předchozí aktivity a rozšířila je o finančně-vzdělávací web www.denfinancnejgramotnosti.sk a FQ (finanční kvocient) výzkum finanční gramotnosti Slováků. Zároveň podala žádost na slovenské Ministerstvo zahraničních věcí a delegaci SR při UNESCO v Paříži o oficiální ustanovení 8. září jako Dňa finančnej gramotnosti.

„Veríme, že so žiadosťou o Deň finančnej gramotnosti uspejeme aj na medzinárodnej úrovni. Na Slovensku je téma finančnej gramotnosti rovnako mimoriadne aktuálna a naším cieľom je aktívne prispievať k zvyšovaniu úrovne finančných vedomostí obyvateľov,“ uvádí Jana Mokráňová, marketingová riaditeľka Partners Group SK.

„Projekt jsme od počátku zamýšleli jako otevřený pro všechny zájemce, kteří se chtějí aktivně podílet na zvyšování finanční gramotnosti obyvatel. Rozšíření na Slovensko je dobrou zprávou nejenom pro nás, ale zejména Slováky. V Česku, stejně jako naši slovenští kolegové, spolupracujeme se skupinou Pioneer Investments, která má v oblasti finančního vzdělávání dlouholeté zkušenosti,“ dodává koordinátorka projektu Den finanční gramotnosti Viola Baštýřová. „Zároveň jsme v Česku vstoupili do diskuse s Ministerstvem financí o poskytnutí záštity projektu a pokračujeme tak v procesu ustanovení 8. září jako oficiálního Dne finanční gramotnosti.“ Výhledově bude projekt Den finanční gramotnosti rozšířen do Polska, kam Partners expandovali v loňském roce.

Den finanční gramotnosti s Wikipedií

Pro letošní ročník je hlavní aktivitou soutěž Den finanční gramotnosti s Wikipedií. Tu připravili Partners Financial Services ve spolupráci s občanským sdružením Wikimedia Česká republika, podporující svobodný obsah a českou Wikipedii a její sesterské projekty, a Provozně ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Cílem je vytvoření či zkvalitnění 50 hesel z oblasti osobních a rodinných financí a všeobecné ekonomie.

„Naším cílem je, aby česká Wikipedie obsahovala nejenom co nejvíce hesel, ale aby tato hesla byla i kvalitní a uživatelům přinášela kompletní a pravdivé údaje. Soutěž Den finanční gramotnosti s Wikipedií vnímáme jako dobrou příležitost k rozšíření obsahu encyklopedie a navíc jako podporu finančního vzdělávání obyvatel,“ uvádí k soutěži Michal Reiter, předseda Wikimedia ČR.

„Rozhodli jsme se zaměřit svou pozornost na českou Wikipedii, protože je největší on-line encyklopedií a lidé na ní denně hledají tisíce hesel, včetně těch souvisejících s financemi. Na různých webových stránkách je řada slovníčků finančních pojmů, ale Wikipedie je univerzálním zdrojem pro všechny. Proč tedy zpracovávat další a další slovníčky, když vše lze najít na jednom místě,“ vysvětluje Viola Baštýřová.

Soutěž bude probíhat od 8. září do 8. listopadu 2012. Hesla a pravidla budou zveřejněna na stránkách české Wikipedie a na www.denfinancnigramotnosti.cz. Do soutěže se může přihlásit kdokoli, kdo je registrovaný jako přispěvatel české Wikipedie. Kvalitu hesel posoudí a výherce vybere pětičlenná komise složená ze tří zástupců Wikimedia ČR a po jednom zástupci z Partners Financial Services a Provozně ekonomické faktulty Mendelovy univerzity. Výherci budou vyhlášeni na Wikikonferenci v listopadu 2012 a zveřejněni na stránkách Wikimedia ČR a na www.denfinancnigramotnosti.cz.

Deň finančnej gramotnosti

Partners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Dušanem Šídlem publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak“.