Finanční barometr Partners: Blýská se na lepší časy, Češi jsou ohledně svých financí optimisté

Na stěžejní události ekonomiky v roce 2015 si ještě musíme počkat, nicméně Češi následující rok vidí z hlediska svých financí velice pozitivně. Výrazně se meziročně snížil počet těch, co očekávají, že se budou mít hůře (z 23 % na 17 %), případně že jejich situace bude finančně zcela bezvýchodná (ze 7 % na 5 %), viz graf 1. Vyplývá to z Finančního barometru Partners od Instant Research od Ipsosu.

Zvýšil se počet těch, co se budou mít finančně stejně, z 30 na 34 %. Chovat se finančně zodpovědněji či šetřit plánuje skoro polovina Čechů, 44 %. „Z údajů o vkladech v bankách či penzijních fondech to vypadá, že jsme ve spoření mistři, ale řada domácností nemá ani základní rezervu. Proto doufám, že jim toto předsevzetí vydrží. Plnit ho by ostatně nemělo být tak namáhavé jako třeba chodit do posilovny,“ komentuje výsledky Aleš Tůma, analytik Partners.

Že Češi pohlíží na nadcházející rok více optimisticky, dokazují i menší obavy ze zdražování ve většině hlavních kategorií zboží a služeb, viz graf 2. Pětina dotázaných (21 %) nečeká žádné skokové zdražení. Nejvíce, stejně jako v loňském roce, se obáváme zdražení potravin (56 %) a následně pak zvyšovaní cen u energie, vody a plynu (40 %). V loňském roce na druhém místě bylo zdražování pohonných hmot, kterého se nyní obává sotva třetina (31 %) Čechů.

„Obavy z cenové inflace mírní propad cen ropy. Komentáře ve smyslu, že hrozí „zlá“ deflace a Česká národní banka by měla při trvalejším poklesu více intervenovat proti koruně, jsou absurdní. Jednak je to externí vliv mimo kontrolu ČNB, jednak lze levnější ropu těžko považovat za špatnou zprávu, pokud tedy nejste lední medvěd,“ dodává Aleš Tůma.

Co se týká větších investic, tak v této oblasti Češi plánují více méně ty samé jako v loňském roce, viz graf 3. Nejčastěji jsou to investice do rekonstrukce či vybavení domácnosti.

Grafy k tiskové zprávě ke stažení ZDE.

Graf 1

Graf 2

Graf 3

Partners se v roce 2009 stali největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2013 překročil obrat společnosti 1,3 miliardy korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Josefem Uchytilem či Davidem Kučerou publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. V roce 2012 expandovali na polský trh, rozšířili distribuční síť o franšízy Partners market a jako první finančněporadenská společnost zavedli investiční poradenství. V roce 2013 se stali nositeli prestižního titulu Ruban d’Honneur v soutěži European Business Awards a v roce 2014 získali též ocenění Czech Superbrands.Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak“.