Finanční předsevzetí pro rok 2012: Češi se chystají utáhnout si opasky

Z průzkumu, který pro společnost Partners realizovala agentura Ipsos Tambor, vyplývá, že 40 % Čechů je smířeno s tím, že si v roce 2012 bude muset utáhnout opasky a nebude vytvářet žádné finanční rezervy - tedy bude žít od výplaty k výplatě. Naproti tomu jen necelých 13 % plánuje, že v roce 2012 začne své finanční prostředky zhodnocovat ať už tím, že bude spořit, investovat své peníze, vloží je do nemovitostí, nebo pro zhodnocení finančních prostředků vyhledá služeb finančního poradce.

Přes 8 % respondentů by rádo poplatilo své dluhy a půjčky. Necelých 11 % se chystá své finanční plány promyslet a teprve pak se rozhodnout, jak se svými penězi naložit. Téměř 5 % respondentů si hodlá vylepšit svou finanční situaci tím, že změní zaměstnání. Z výzkumu dále vyplynulo, že 21 % Čechů si myslí, že nepotřebuje žádné finanční předsevzetí, protože mají své finance zvládnuty dobře. Nejvíce si v tomto ohledu věří mladí lidé (18 až 24 let) a starší (55 až 65 let), kde jejich důvěra v to, že mají peníze dobře „zvládnuté“ přesahuje 30 %.

„Tyto výsledky potvrzuje i naše nedávné mezigenerační šetření mapující finanční gramotnost české populace. Také v něm si mladí lidé ve financích nejvíce věřili. Ale realita byla bohužel jiná. Jejich skutečné znalosti byly velmi slabé. Výrazně horší než v případě střední generace,“ říká Lada Kičmerová, marketingová ředitelka Partners, a dodává: „Z průzkumu je patrné, že finanční krize dopadla už i na peněženky běžných občanů. Přesto by lidé neměli rezignovat na finanční plánování. Především by měli omezit další zadlužování, a pokud mají volné finanční prostředky, je rozumné snažit se je co nejlépe investovat či pro ně vybrat vhodný spořicí produkt.“

Zhodnocovat peníze chtějí nejvíce lidé žijící v Praze

S vyšším vzděláním ubývá Čechů žijících od výplaty k výplatě. Nejčastěji žijí z měsíce na měsíc lidi bez vzdělání, nebo ti se základním vzděláním.

Téměř každý osmý člověk by si přál v roce 2012 zhodnocovat své peníze. Spořit nebo investovat si přejí zejména lidé žijící ve městech nad 100 000 obyvatel, především pak v Praze. To souvisí i s výší příjmů v Praze a ostatních regionech Čech a Moravy.

Více šetřit se chystají lidé v domácnostech s čistým měsíčním příjmem mezi 20 000 až 30 000 korunami. Přes 8 % Čechů si pak v roce 2012 přeje zaplatit všechny své dluhy, půjčky, úvěry a přestat žít na dluh. Nejvíce (zhruba 15 %) dotázaných, kteří si přejí přestat žít na dluh, pochází z Plzeňského kraje. Lidé, kteří jsou nejčastěji připraveni utáhnout si opasky a šetřit, pochází z Karlovarského kraje (31 procent) a z Královéhradeckého kraje (27 procent).

O průzkumu

Výzkum byl realizován společností Ipsos Tambor v prosinci 2011 na reprezentativním počtu populace ve věku od 18 do 65 let (dle regionu, velikosti, místa bydliště, pohlaví, věku a vzdělání). Velikost základního souboru byla 1013 respondentů. Výzkum byl realizován metodou on-line dotazování.

Lada Kičmerová, tisková mluvčí Partners, press@partners.cz, tel.: 777 825 389

Viola Baštýřová, Native PR, viola.bastyrova@nativepr.cz, tel.: 776 21 05 99

Partners se v roce 2009 stali největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Média a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Tomášem Prouzou a Dušanem Šídlem publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag.cz a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak.“