Jihočeši si na penzi spoří nejméně z celé republiky

Obyvatelé Jihočeského kraje jsou na tom z pohledu individuálního spoření mimo penzijní připojištění z celé České republiky nejhůře – na penzi si individuálně začalo spořit o 21 % méně obyvatel, než je celorepublikový průměr, tedy každý sedmý obyvatel kraje. Vyplývá to z klientských dat finančně-poradenské společnosti Partners. Průměrně si dle Partners na důchod nad rámec penzijního připojištění spoří 17 % obyvatel České republiky.

"Otázka penzí je v současnosti velmi diskutovaná. Bohužel mnoho lidí spoléhá na stát a na penzijní připojištění. Ukládá si třeba jen sto korun měsíčně a myslí si, že tím už je spoření na penzi vyřešené. V tomto případě bude mít při odchodu do penze za dvacet let poctivého spoření necelých 50 tisíc korun, což bude znamenat přilepšení k penzi o necelých 200 korun měsíčně. Důvodem je jednak nízká naspořená částka a jednak nízké zhodnocení, které je s penzijními fondy spojené. Od toho plyne i název – „připojištění“,“ vysvětluje Petr Máša, ředitel klientského servisu Partners.

Nezodpovědný přístup k financování vlastního stáří může souviset také s tím, že pro dvě třetiny Jihočechů (66 %) je současná penzijní reforma navržená vládou Petra Nečase nesrozumitelná (viz graf 1). Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Partners realizovala agentura Ipsos.

Graf 1, zdroj: výzkum Ipsos, březen, duben 2012

Ještě hůře je na tom reforma z pohledu důvěry v její dlouhodobé fungování: 26 % obyvatel Jihočeského kraje nevěří v její dlouhodobou udržitelnost a celých 48 % si pak myslí, že dokonce nepřežije další parlamentní volby, tento názor se prohlubuje s rostoucím věkem.

Nejvíce lidí očekává výši důchodu na úrovni 60 % hrubé měsíční mzdy

Z výzkumu Ipsos také vyplynulo, že nejvíce Jihočechů (36 %) očekává v době odchodu do penze, že jejich důchod bude na úrovni 60 procent jejich aktuální hrubé mzdy. Více než jedna pětina respondentů však doufá v ještě lepší podmínky, a to v penzi na úrovni 80 % jejich aktuální hrubé mzdy, (viz graf 2).

Graf 2, zdroj: výzkum Ipsos, březen, duben 2012

Ekonom a ředitel pro strategii Partners Pavel Kohout to komentuje: „V tomto směru jsou respondenti nezřízenými optimisty, neboť současný náhradový poměr průběžného systému činí něco kolem 40 procent a zaručeně neporoste. Kdokoli by chtěl cokoli více, musí sám investovat volné peněžní rezervy a ve stáří si vyplácet důchod sám sobě. Lze realisticky čekat, že skutečný náhradový poměr za dvacet nebo třicet let bude snad stačit na jídlo, možná na skrovné bydlení, ale ne již na energie ani na lepší léky.“

„Vláda nám v podpoře na stáří moc nepomáhá, penzijní reforma téměř jistě nesplní svůj účel a je tedy na každém z nás, aby se rozhodl, jak chce prožít stáří,“ doplňuje ho Petr Máša a radí: „Pokud máme před sebou ještě dost dlouhou dobu, kdy budeme výdělečně činnými, máme jedinečnou příležitost s tím něco udělat a začít si spořit na penzi. Pokud si nejsme jisti vhodnou formou a částkou, můžeme se v této oblasti obrátit na odborníky, finanční poradce. A pokud už nemáme tu možnost spořit si sami, pomozme alespoň svým dětem a naučme je spořit si na stáří, vrátí se to i nám.“

Informace o výzkumu

Výzkum byl realizován společností Ipsos v březnu a dubnu 2012 na reprezentativním vzorku populace ve věku od 18 do 65 let (dle regionu, velikosti místa bydliště, pohlaví, věku a vzdělání). Velikost základního souboru pro Jihočeský kraj byla 268 respondentů. Výzkum byl realizován metodou on-line dotazování.

Partners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Média a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Dušanem Šídlem publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag.cz a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak.“