Partners jako jediná velká společnost na trhu poskytuje investiční poradenství

Partners jako jediná velká finančně poradenská společnost na českém trhu poskytuje svým klientům investiční poradenství. Rozdíl mezi investičním poradcem a zprostředkovatelem je v rozsahu poskytovaných služeb a také v míře zodpovědnosti za poskytovanou službu. Zatímco zprostředkovatel ze zákona nesmí klientovi doporučit investiční strategii či produkt, investiční poradce toto oprávnění má. Navíc nese plnou zodpovědnost za své doporučení klientovi. Společnost Partners tak nabízí službu, které mnohé banky svým retailovým klientům neposkytují.

V současné době má oprávnění téměř 630 finančních poradců Partners – tedy těch, co jsou registrováni u České národní banky. „Na počátku všeho byla kontrola ze strany České národní banky. Z ní vyplynulo, že způsob, jakým společnost Partners poskytuje služby svým klientům, navozuje dojem poskytování služby investičního poradenství, i přesto, že formálně je ve všech dokumentech uváděno, že se jedná o poskytování služby přijímání a předávání pokynů, tedy zprostředkování. Měli jsme dvě možnosti. Buď upravit náš obchodní model bez možnosti klientovi doporučit konkrétní investiční produkt, anebo zavést investiční poradenství a oficiálně posvětit, že klientům radíme,“ říká Vít Mikolášek, člen představenstva a ředitel právních služeb a compliance Partners, a dodává: „Dlouhodobě chceme na českém trhu poskytovat klientům tu nejkvalitnější službu, takže rozhodování bylo snadné.“

„Stejný problém jako my řeší všechny finančně poradenské společnosti na českém trhu. Ostatní se ale pravidla snaží obejít, protože zavedení investičního poradenství znamená pro společnost velké nároky na vzdělání poradců a na zavedení systému a procesů. Přesto jsme se rozhodli k tomu postavit čelem - z našeho pohledu je stejně jen otázka času, až investiční poradenství budou muset mít všechny finančně poradenské společnosti. My ale bude o krok napřed,“ shrnuje Petr Borkovec, generální ředitel Partners.

Se zahájením investičního poradenství došlo k úpravě finanční analýzy. Její součástí je i významně rozšířený investiční dotazník, zjišťující investiční profil klienta. „Údaje od klienta zadáváme do interního systému FiP, konkrétně do aplikace, kterou jsme vyvíjeli více než půl roku. Ta slouží pro vytvoření investičního portfolia zohledňující individuální charakter každého klienta a také jako kontrolní mechanismus, který brání investičnímu poradci udělat chybu při tvorbě portfolia. Aplikace po zadání údajů o klientovi z investičního dotazníku a finanční analýzy stanoví limity pro investiční nástroje, které je možné u konkrétního klienta využít,“ vysvětluje proces Mikolášek.

Služba investičního poradenství je poskytována bez ohledu na výši investované částky a zdarma všem klientům Partners.

Partners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2011 překročil provizní obrat společnosti 1,3 miliardy korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Davidem Kučerou publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak“.