Partners opět rekordmani ve sjednávání hypoték a investičních produktů

V roce 2013 Partners sjednali úvěry na bydlení za rekordních 16,5 miliardy, což představuje meziroční růst o 27 procent a celkově 9 778 uzavřených smluv včetně těch refinancovaných. V rámci celého trhu (tedy interních i externích distributorů) sjednaný objem hypoték pokrývá desetinu trhu, v případě externích distributorů (členů AFIZ a USF) je to již více než třetina všech uzavřených smluv (39 %). Partners tak opětovně potvrdili pozici lídra v oblasti hypotéčních úvěrů.

V oblasti investic Partners celkově uzavřeli smlouvy (roční pravidelné investice i jednorázové investice) za 1,474 miliardy korun, což znamená 7% meziroční nárůst.  Upevnili si tak vedoucí pozici i v této oblasti, celkově dle výsledků za AFIZ a USF totiž pokrývají třetinu trhu. Jednoznačně dominantní jsou Partners v oblasti pravidelných investic, kde v roce 2013 pokryli 61 % trhu, v jednorázových investicích jim patří 28,5% podíl.

„Vedoucí pozice v oblasti hypoték a třetinový podíl v investicích je pro nás jednoznačně dobrou zprávou. Potvrzuje, že děláme kvalitní poradenství zaměřené na široké portfolio produktů, tedy že s klienty řešíme veškeré jejich finanční potřeby,“ komentuje výsledky Petr Borkovec, Partner a předseda představenstva Partners, a dodává: „Že nejsme zaměřeni pouze na jeden produkt, dokládá struktura našeho portfolia dle uzavřených smluv. 39 procent z něj tvoří životní (24 %) a neživotní pojištění (15 %), třetinu investice a necelých 13 procent bankovní produkty, stavební spoření a hypoteční úvěry. Zbývajících 16 procent jsou penzijní produkty (8 %) a rizikové a úrazové pojištění (8 %).“

Celkové hospodářské výsledky za rok 2013

Celkový obrat společnosti byl v loňském roce 1,3 miliardy korun, což přestavuje mírný, sedmiprocentní meziroční pokles. Počet klientů oproti roku 2012 vzrost o 15 procent na celkových 390 tisíc. V roce 2013 uzavřeli poradci Partners 223 000 smluv, celkově od založení tedy servisují 1 215 tisíc smluv.

„Loňský rok byl pro celý trh finančního poradenství zlomový, po silných letech přišlo zpomalení růstu a ztrátám se nevyhnul téměř nikdo. Kromě úvěrů na bydlení, respektive historicky nízkých úroků, zde nebyl výraznější finanční produkt. Důchodová reforma a její produkty nedokázaly veřejnost, kvůli špatné mediální prezentaci, přesvědčit a hit roku 2012 – penzijní připojištění – se také neopakoval,“ vysvětluje Petr Borkovec. „Je otázkou, jaký bude letošní rok. Pravděpodobně bude pokračovat boom hypoték, pokud se úrokové sazby budou držet na současných nízkých hodnotách. Velkou příležitostí pro finančněporadenský trh je také zajištění na stáří. Díky diskusím kolem důchodové reformy se o něj zajímá stále více lidí. Jejich znalosti jsou však velice nízké a často volí nevhodné produkty, a to je třeba změnit.“

Partners se v roce 2009 stali největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2013 překročil obrat společnosti 1,3 miliardy korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Josefem Uchytilem či Davidem Kučerou publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. V roce 2012 expandovali na polský trh, rozšířili distribuční síť o franšízy Partners market a jako první finančněporadenská společnost zavedli investiční poradenství. V roce 2013 se stali nositeli prestižního titulu Ruban d’Honneur v soutěži European Business Awards a v roce 2014 získali též ocenění Czech Superbrands.Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak“.