První zkoušky k získání prestižního evropského certifikátu finančních poradců €FA™ proběhnou v září

Stále častěji se mluví o nutnosti profesionalizace a regulace oboru finančního poradenství. V tomto smyslu uvažuje i česká pobočka evropské profesní asociace EFPA Česká republika, která k nám přinesla profesní certifikát European Financial Advisor, €FA™. První certifikační zkoušky proběhnou v září a v tomto měsíci zároveň startuje již druhý ročník přípravného vzdělávacího kurzu organizovaný společností Partners akademie, s.r.o.

„Již dlouhou dobu usilujeme v Česku o profesní standard, kterým by se mohli prokázat skutečně špičkoví odborníci ve finančním poradenství. Tedy lidé, kteří splňují evropské nároky na praktické zkušenosti i odborné znalosti z celého spektra finančního trhu. Poradce s certifikátem €FA™ je právě takovým odborníkem,“ říká předsedkyně Rady EFPA Česká Republika Marta Gellová.

Odborné certifikace, které jsou v západní Evropě velmi rozšířené mezi všemi osobami poskytujícími komplexní odborné finanční poradenství z řad bank, pojišťoven i finančněporadenských firem, do České republiky přivedla asociace AFIZ ve spolupráci s Partners a později i ČAOCP.

První termín certifikačních zkoušek proběhne 26. září v Praze a přihlásit se mohou všichni poradci splňující evropské podmínky (zejména na dosaženou praxi a vzdělání). Certifikát není poradci udělen „na věčnost.“ Pro jeho udržení se musí poradce dále odborně vzdělávat.

Všechny informace o certifikační zkoušce i certifikátu naleznete na webových stránkách http://www.efpa.cz/

Kurz startuje již podruhé

Protože znalostní standardy pro získání certifikátu €FA™ jsou nastaveny hodně vysoko, připravila společnost Partners akademie, s.r.o., roční přípravný kurz, který získal certifikaci organizace EFPA Europe, a který absolventy připravuje na složení zkoušek. Kurz je složen z dvanácti modulů mapujících celý finanční trh a kombinuje samostudium, e-learning, video-casty i prezenční výuku.

Prvních padesát poradců začalo kurz studovat v září loňského roku. Právě tito absolventi jsou dnes mezi uchazeči o zářijový certifikační termín. 8. září potom startuje druhý ročník přípravného kurzu pro nové zájemce opět v Praze a Brně.

Kurz je určen všem poradcům i bankéřům z finančních institucí na českém trhu, kteří komplexně radí s financemi. Mezi vyučujícími kurzu nalezneme taková jména, jako jsou Vladimír Bezděk, Pavel Kohout nebo prof. Oldřich Rejnuš a Tomáš Prouza.

„Kurz je šitý na míru zaměstnaným poradcům a manažerům v oblasti financí, kteří si chtějí zvýšit své odborné znalosti a být dobře připraveni na evropskou certifikační zkoušku. Je zaměřen na praktické i teoretické aspekty tvorby finančních plánů, investice, daně i legislativu a etiku,“ uvádí manažer kurzu Oldřich Šoba z brněnské Mendelovy univerzity.

Všechny informace o ročním přípravném kurzu k €FA™ naleznete na webových stránkách http://efa.partners.cz/

EFPA Europe byla založena v roce 2000. V současné době působí v 18 zemích Evropské unie. Jednou z největších národních organizací je například EFPA v Itálii a Španělsku. Asociace organizuje certifikační zkoušky, akredituje vzdělávací programy včetně tvorby příslušných směrnic a obsahových náplní, vede databázi držitelů certifikátů a organizuje pro ně konference a odborné semináře. EFPA ČR vznikla v roce 2010 a jejím cílem je vzdělávání poradců a zkoušení a udělování certifikátu €FA™.

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFIZ) vznikla v roce 2003 jako dobrovolná samoregulační profesní organizace právnických a fyzických osob podnikajících na území České republiky v oblasti finančního zprostředkování a poradenství. Členy AFIZ jsou společnosti ACTIVE CAPITAL,  Aisa International, AQUEL CREDIT, Consultor, Effectconsulting,, KAPITOL pojišťovací a finanční poradenství, LAFiN INVEST, Lindys, Partners Financial Services, a.s., Salve Finance, TOP Pojištění, ZFP akademie a cca 1.000 individuálních členů – fyzických osob. Členové AFIZ se zavázali k dodržování samoregulačních norem včetně Etického kodexu, za jejichž porušení jsou disciplinárně odpovědní. AFIZ se mimo jiné podílí na řadě projektů, směřujících ke zkvalitnění služeb poskytovaných v oblasti finančního zprostředkování a poradenství.

Partners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice. Zásluhu na úspěchu má především nabídka nejkvalitnějších produktů na trhu a pečlivá příprava finančních poradců Partners. Tuto kvalitu potvrzují i nezávislé testy, exkluzivní produkty Partners v oblasti pojištění a pravidelného investování patří mezi ty nejvýhodnější na trhu. Odborníci z řad Partners publikují v předních českých médiích i na webech Partners penize.cz a finmag.cz. Partners akademie, s.r.o. je dceřinou společností Partners zabývající se vzděláváním.