Obrat Partners vzrostl v roce 2015 o 12 procent

Obrat skupiny Partners, lídra finančně poradenského trhu v České republice, loni stoupl o 12 % na 1,3 miliardy Kč. Za růstem stál hlavně zájem o hypotéky.

Finančně poradenské společnosti Partners a celé obchodní skupině Partners se v roce 2015 velice dařilo. Obrat celé skupiny Partners dosáhl 1,307 mld. Kč a oproti předchozímu roku vzrostl o výborných 12 %. Obrat za rok 2014 byl 1,17 mld. Kč. Čistý zisk skupiny činil za loňský rok 101 miliónů Kč. Rostoucích čísel logicky dosáhla také mateřská společnost Partners, největší finančně poradenská firma na českém trhu. Její obrat překročil 1,2 mld. Kč a oproti předchozímu roku tak zaznamenala růst o příznivých 6 %. Partners získali vloni nových 37 000 klientů a jejich počet stoupl na téměř půl milion, celkem 477 000 klientů.

Obrat podpořil koncept franšíz

Kromě jednotlivých finančních produktů měl na růst obratu společnosti Partners příznivý vliv také koncept franšíz, finančně poradenských poboček tzv. Partners marketů. Projekt začal fungovat v roce 2013 a jeho podíl na produkci firmy neustále roste. Za loňský rok činil 13 % (na počtu smluv to bylo dokonce 19 %), což představuje roční růst celých o 6 %.  Nově otevřeno bylo vloni 15 poboček, obrat franšíz se zdvojnásobil na 150 mil. Kč. „V roce 2015 měla top desítka poboček obrat pět milionů korun každá. Je skvělé, že obrat na pobočku každý rok skokově roste. Partners mají stovky tisíc klientů a toto je správná cesta, jak zvládnout se o všechny dobře postarat,“ říká Richard Kouba, manažer projektu Partners market. V současnosti je otevřeno téměř 70 poboček, vizí je vybudovat v příštích letech až 200 Partners marketů po celé České republice.

Hypotéky znamenaly rekordní růst

Na obratu mateřské společnosti se podílelo několik faktorů. Tím nejvýznamnějším byl růst úvěrů, který dosáhl rekordních 20 mld. Kč. Oproti předchozímu roku došlo k nárůstu o více než 3 mld. Kč (16,9 mld. Kč v roce 2014). Boom očekávaně táhly zejména hypotéky, které se na celkovém objemu podílely částkou 17,5 mld. Kč, úvěry ze stavebního spoření činily 0,6 mld. Kč, ostatní úvěry pak 1,8 mld. Kč. „Největší zájem byl již standardně o nákup nemovitostí, enormní poptávka byla také o refinancování, a to i třeba rok dopředu. Hlavním lákadlem byly samozřejmě extrémně nízké sazby, které aktuálně padají na dno a startují od úrokové sazby 1,59 % p.a.,“ komentuje situaci Lucie Drásalová, hypoteční a úvěrová analytička Partners. České ekonomice se dařilo a Čechy loni lákaly úrokové sazby pohybující se lehce nad hranicí 2 % p.a. „Makroekonomicky zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo cokoliv změnit. Velkou neznámou je připravovaný úvěrový zákon – jedná se o implementaci směrnice EU v oblasti úvěrů do českého zákona. Tento zákon bude mít dopad nejen na banky, ale i na zprostředkovatele a samotné klienty. Jeho zavedení může celkový objem mírně zbrzdit,“ doplňuje svůj komentář Drásalová.

Češi se učí investovat

Dařilo se také investicím, jednorázové vklady do podílových fondů překonaly částku 1,3 miliardy Kč, nástroje pravidelného investování pak zaznamenaly stabilní roční příliv 460 milionů korun. Stamiliony korun přitekly do krátkodobých termínovaných vkladů, které při dnešních úrokových sazbách představují zajímavou alternativu konzervativních fondů.

Objem majetku ve fondech v ČR vloni vystoupal na nový rekord. „Z části je za tím touha střadatelů po vyšším výnosu v době nízkých úrokových sazeb. Vzhledem k vývoji finančních trhů v druhé polovině roku se tedy mnozí drobní investoři ‚rozhoupali‘ v nepříliš vhodnou dobu. My ale klademe důraz na dlouhodobost, širokou diverzifikaci a při investici do akcií upřednostňujeme fondy zaměřené na silné firmy z vyspělých trhů,“ reaguje investiční analytik Partners Aleš Tůma.

Klienti, kteří se řídí touto radou, mohou i při současné nervozitě na trzích zachovat chladnou hlavu. „Tisíce našich klientů v loňském roce pokračovaly v pravidelném investování, které je velice oblíbeným způsobem, jak vyzrát na výkyvy trhů. Celkově je ovšem podíl rizikovějších investic na majetku českých domácností nízký, a potrvá ještě řadu let, než se dostaneme na čísla obvyklá v západní Evropě,“ přibližuje preference klientů Aleš Tůma.

Životní pojištění: zájem je hlavně o rizikové pojistky

U životního pojištění došlo k očekávanému poklesu předepsaného pojistného, konkrétně z 560 na 450 mil. Kč. Jedná se o dlouhodobý trend, který zasahuje investiční životní pojištění. Rizikové pojistky naopak vzrostly oproti předloňsku o 10 mil. Kč na 75 mil. Kč.

„Klienti jsou stále lépe informováni a správně a častěji využívají životní pojištění ke krytí nemocenských rizik na úkor investování. Bohužel jej nevyužívají nejlépe, zejména u vážných rizik, jakými jsou invalidita, smrt a dlouhodobá pracovní neschopnost. V tomto směru vidím velký potenciál, protože řada z nich je podpojištěna a pojistka je nechrání tak, jak by měla,“ vysvětluje Pavel Krejčík, analytik životního pojištění Partners.

Dodává, že začátek roku 2015 byl vlivem změn Zákona o daních z příjmů ve znamení rozhodování o volbě daňového režimu smlouvy. Většina se nakonec rozhodla pro daňový režim (cca 80 %). Druhá polovina roku byla ve znamení boje o regulaci trhu životního pojištění, který zatím nemá jasný výsledek.

Růst dceřiných společností

Dařilo se také jednotlivým dceřiným společnostem. Obrat nového online byznysu a médií, tedy především Peníze.cz a Porovnej24.cz, dosáhl výborných 51 mil. Kč. Skvěle si vedla i Partners investiční společnosti, jejíž aktiva se podařilo zdvojnásobit bezmála na 2 mld. Kč, a to navzdory turbulentní době na finančních trzích. „Za růstem hodnoty aktiv ve správě stojí především optimálně sestavená řada podílových fondů, která splňuje individuální požadavky klientů a přitom nerezignuje na přísné regulatorní a diverzifikační požadavky. Důvěra, nezávislost na bankách a proklientský přístup je hlavní devizou naší společnosti, kterou klienti vnímají a oceňují,“ říká portfolio manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát.

Tereza Píchalová, Partners, tereza.pichalova@partners.cz, tel.: 603 173 254

Partners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Média a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners.

Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag.cz a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak.“