Důchodová reforma zvýšila zájem o penzijní připojištění

Rok 2011 byl ve znamení skokového nárůstu zájmu o penzijní připojištění. Lidé tak reagovali na chystané změny související s důchodovou reformou.  To potvrzují i výsledky Partners, největší finančně poradenské firmy v České republice, která zaznamenala meziročně více než zdvojnásobení ročních plateb svých klientů na penzijní připojištění (viz graf). Příznivé trendy jsou patrné také u hypotečních úvěrů. Podle Partners stoupající poptávku po hypotékách do značné míry stimulovalo zvýšení DPH, kdy si klienti chtěli pořídit nemovitost na poslední chvíli ještě za původních výhodných podmínek.

„Boom v oblasti penzijního připojištění byl v roce 2011 skutečně markantní. A to je teprve začátek, největší poptávku po řešení finanční přípravy na důchod očekáváme letos a v průběhu roku 2013. Lidé zaregistrovali blížící se reformu a chtějí přípravu na život ve stáří řešit. Ptají se na možnosti, které mají v oblasti penzijních i podílových fondů, co pro ně reforma znamená a jak se mají na důchod připravit. Vidíme zde obrovský potenciál otevřít toto velmi důležité a doposud podceňované téma.,“ říká Petr Borkovec místopředseda představenstva a ředitel divize distribuce v Partners, a doplňuje: „Vliv na enormní zájem o hypotéky měly dva faktory. Jednak to bylo navýšení daně z přidané hodnoty z deseti na dvacet procent od ledna 2012, a jednak klesající úrokové sazby bank, které byly nejnižší od roku 2003. To, že by se i v letošním roce situace opakovala, je nepravděpodobné, rok 2011 byl pro oblast hypoték skutečně neobvykle úspěšný. Již nyní ale cítíme, že banky utahují kohoutky a k úvěrům nebude tak jednoduché se dostat.“

I přes řadu nepříznivých prognóz týkajících se poskytování úvěrů na bydlení zaznamenal v loňském roce tento segment stoupající poptávku ze strany žadatelů. Partners v porovnání s  rokem 2010 zvýšili objem hypoték a úvěrů na bydlení téměř o 70 %, což je nad průměrem trhu. Celkově Partners zprostředkovali hypotéky a úvěry na bydlení za více než 13 miliard korun. Průměrná hypotéka klientů Partners činila 1 630 000 korun a průměrná fixace se pohybovala okolo 3,26 let.

Lidé si také více pojišťují majetek

Trend, který se mezi klienty Partners nově objevil, souvisí s pojištěním aut a majetku. Lidé si více začali chránit svůj majetek. Poradci Partners zaregistrovali meziroční navýšení o 78 %.
Naproti tomu se v loňském roce nedařilo stavebnímu spoření, což potvrzují i poradci Partners. Dlouhodobě se tento produkt potýká s poklesem zájmu. V posledních letech se i díky snížení státní podpory stal pro řadu občanů nezajímavý. Stabilitu mu však nikdo upřít nemůže a i přes ustupující zájem o tento konzervativní produkt činí aktuální výše vkladu ve stavebních spořitelnách 430,1 miliardy korun. Využívá ho téměř polovina české populace.

Viola Baštýřová, Native PR, viola.bastyrova@nativepr.cz, tel.: 776 21 05 99

Partners se v roce 2009 stali největší finančně poradenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Média a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem a Dušanem Šídlem publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag.cz a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: „Finanční poradenství jinak.“