Rok 2018: Táhly hypotéky a investice

Dražší a hůře dostupné hypotéky, kolísavé výsledky akciových trhů a větší přehlednost nákladů u životních pojistek. To přinese finanční trh Čechům v roce 2019.

Inflace nad 2 %, slabší koruna, mizivá nezaměstnanost a průměrný růst mezd téměř o 8 %. To jsou ekonomická data, která loni tlačila ČNB k rychlému zvyšování sazeb. Letos se proto očekává postupné zpomalení ekonomiky, posílení koruny a pozvolný růst nezaměstnanosti. Vyšší sazby začnou tlačit nahoru hypoteční sazby a úroky úvěrů, ekonomické zpomalení umožní centrální bance zmírnit rychlé zvedání sazeb. „Odhaduji jedno zvýšení sazeb v 1. čtvrtletí 2019 na 2 % a maximálně ještě jedno další do konce roku 2019,“ říká ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát.

Finanční trhy: Trump oslabil evropské akcie

Rok 2018 nebyl na finančních trzích příliš pozitivní, většina finančních aktiv nerostla. Nejvíc trpí konzervativní klienti. ČNB zvedla sazby, inflace rostla nad 2 %, ceny dluhopisů tak zasáhl růst výnosů. Pokles jejich cen stáhl dolů i hodnotu dluhopisových fondů.

Ale ani investoři akciových trhů neměli na růžích ustláno. Prezident Trump zvedl cla a ztížil tak přístup na americké trhy nejen firmám z nerozvinutých zemí, jako je Čína, ale také těm evropským. Mnoho investorů proto očekávalo horší výsledky firem z těchto zemí a stáhlo se raději do USA. Akciové trhy v Americe tedy rostly více než ty ostatní. „Říjnová korekce ale nakonec sebrala dosavadní zisky i americkým akciím, které byly od počátku roku 2018 mírně v kladných číslech. Evropské akcie jsou jasně pod nulou a trhy nerozvinutých zemí dopadly ještě hůře. Jejich ztráty dosahují dvouciferných čísel,“ tvrdí Martin Mašát.

Přesun investorů do USA hrál ve prospěch dolaru, který posílil. Naopak oslabily menší měny včetně české koruny. Slabší koruna byla hlavním důvodem, proč ČNB loni 5× zvýšila základní sazbu, která se nyní pohybuje na úrovní 1,75 % – nejvýše za posledních 10 let.

„V příštím roce očekávám podobně kolísavý výsledek akciových trhů, kdy by navrch měly mít opět akciové trhy v USA. Výnosy dluhopisů již dosáhly přijatelnějších hodnot, a tak i dluhopisové fondy by měly přinést kladné zhodnocení od 1 do 3 %,“ říká ekonom Partners.

Hypotéky už nejsou pro každého

V hypotékách se rok 2018 nesl ve znamení postupného zvyšování úrokových sazeb a přitvrzování ze strany ČNB. Hypoteční úrokové sazby začaly šplhat nahoru hned na začátku roku. S přelomem jara a léta se na chvíli zastavily, od léta již opět pomalu stoupají. „Letošní rok tak začínáme se sazbami lehce pod 3 % p. a. v průměru. Hypoteční trh se tak začíná vracet do normálu, protože sazby hluboko pod 2 % p. a., na které si klienti zvykli, jsou z dlouhodobého pohledu extrémně nízké a neudržitelné,“ konstatuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners, a pokračuje: „Současné sazby se klientům příliš nelíbí, připadají jim vysoké. Z širšího vnímání ekonomiky jsou ale stále nízké, navíc zdravější. Očekávám, že v roce 2019 budou sazby spíše stagnovat a mírně růst. Předpokládám ale, že letos nepřekročí hranici 3,5 % p. a.“
Zvolňovat začal také nemovitostí trh, který rostl poslední roky velmi strmě a v některých lokalitách – především ve velkých městech – narostl do téměř neúnosných cen.

V říjnu loňského roku navíc začala platit další řada doporučení ČNB. Centrální banka se zaměřila na celkovou bonitu, příjem a výdaje žadatelů, ale dané koeficienty měření jen poupravila. „České banky jsou v celosvětovém měřítku dlouhodobě spíše ty přísnější. Proto se nás zatím ve velkém nikdy žádná velká hypoteční krize netýkala, a daná úprava tak žádnou z bank nijak fatálně neovlivnila,“ míní Drásalová s tím, že další zpřísnění ze strany ČNB se zatím neblíží.

Všechny tři faktory ale mají vliv na to, že hypoteční trh začíná pomalu stagnovat a lehce klesat. „Čekám chladnější vstup do roku 2019. Úrokové sazby budou nadále mírně růst, v některých regionech začnou pomalu klesat ceny nemovitostí, současně na trh výrazněji dolehne zpřísnění ze strany ČNB. Hypoteční trh tak bude v roce 2019 zaostávat za rokem 2018. Stále je ale ve velmi silných číslech, která si ještě před pár lety netroufal nikdo očekávat,“ uzavírá analytička Partners.

Životní pojištění: Investiční ustupuje rizikovému

Rok 2018 byl v pojištění opět ve znamení regulace. Lokální implementace evropské direktivy v podobě zákona o distribuci pojištění (IDD) je v ČR účinná od 1. 12. 2018. Příprava zabrala pojišťovnám i zprostředkovatelům celý rok. „Možná ještě více úsilí věnovaly společnosti implementaci GDPR, které pojišťovnictví zasáhlo významně. Málokterý obor potřebuje pro svou činnost tak velké množství osobních údajů,“ říká produktový ředitel Partners Martin Podávka, který další významný zásah do pojišťovnictví vidí v několika přelomových rozhodnutích finančního arbitra.

Ani rok 2019 nebude klidnější. „Očekávám dopady směrnice IDD a nálezů finančního arbitra. Dojde k dalšímu potlačení nabídky investičního životního pojištění ve prospěch rizikového a ke snížení nákladovosti investiční složky, což jsou pro klienty dobré zprávy,“ míní Podávka.

Akvizice smaže letos z trhu dvě pojišťovny (Aegon, ČPS) a nejméně jedna nová na trh vstoupí (pojišťovna Simplea finanční skupiny Partners). Zajímavé bude také sledovat vývoj fintech společností (Mutumutu, Cubiq), je otázka, zda dokáží oslovit dostatečný počet klientů

Tereza Píchalová, tisková mluvčí Partners, tereza.pichalova@partners.cz, tel. 603 173 254

Partners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Partners Financial Services patří do finanční skupiny Partners, kde jsou také projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Nově sem patří také Simplea pojišťovna. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělávání finančních poradců Partners.

Získejte levnou hypotéku

Výše zadané osobní údaje využijeme za účelem Vašeho kontaktování a poskytnutí rady, a to ve lhůtě 3 měsíců od odeslání osobních údajů. Více informací o zpracování osobních údajů našich klientů (včetně potenciálních) naleznete zde.